вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1245286
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
2202
571
2773
5512
1245286

Час: 2024-05-07 22:50:03
Visitors Counter

 

e100e9da26ee50d0d21e92bbf9b5f94e
     Особливо це актуально під час воєнного стану, коли зі сторони Державних органів, які повинні опікуватися станом охорони праці, не проводяться перевірки стану охорони праці. Зокрема, Держпраці відновила контроль з обмеженого переліку питань: перевірятимуть дотримання вимог законодавства в частині додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», з питань виявлення неоформлених трудових відносин; з питань законності припинення трудових договорів. А перевірки стану охорони праці поставили на паузу.
    Київська міськпрофрада зі свого боку наполягає, щоб всі членські організації і їх первинні профспілкові організації на місцях здійснювали контроль за створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту.
   Профспілка захищає права працівника на безпечні умови праці, проводить громадський контроль за станом охорони праці, турбується про психологічну безпеку в колективі. Також профспілка має право безперешкодно відвідувати й оглядати робочі місця, пропонувати роботодавцю здійснити заходи для покращення умов роботи, а також проводити незалежну експертизу умов праці.
  У разі виявлення загрози життю та здоров’ю найманих працівників профспілка має право і повинна вимагати від роботодавця негайного припинення роботи на таких робочих місцях, на час, необхідний для усунення загрози, причому з обов’язковою виплатою працівникам всієї заробітної плати за цей період.

Профспілка бере участь:

- у розслідуванні нещасних випадків, професійних захворювань, аварій, складанні актів про нещасний випадок на виробництві, готує свої висновки і пропозиції, представляє інтереси потерпілого (за необхідності) в судовому порядку, в інших органах і установах з окресленого питання. Контролює отримання виплати за ушкодження здоров’я працівника, а у разі смерті – на утримання його сім′ї в разі нещасного випадку, пов’язаного з виконанням професійних обов’язків;
- в проведенні атестації робочих місць, а за її результатами вносить пропозиції щодо поліпшення умов праці, медичного обслуговування, оздоровлення працівників, надання їм відповідних пільг і компенсацій;
- в організації і проведенні навчання з питань охорони праці;
- в роботі комісії з забезпечення засобами індивідуального захисту;
- в розробці роботодавцем комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів з охорони праці;
- у прийнятті в експлуатацію нових і реконструйованих виробничих об'єктів на відповідність їх вимогам охорони праці;
- у визначенні разом з роботодавцем видів заохочень працівників за активну участь та ініціативу при здійсненні заходів на поліпшення умов праці та підвищення її безпеки.

   Всі членські організації мають змогу отримати консультативну допомогу з питань охорони праці у відділі з питань охорони праці та трудових відносин,

тел. 234-32-27
або за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Анжела МАРТИНЮК.

Основні нормативно- правові документи з охорони праці, якими необхідно керуватися в роботі представнику від профспілки

1. «Кодекс законів про працю України»
2. Закон України «Про охорону праці»
3. Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»
4. Закон України «Про колективні договори і угоди»
5. Основи законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування
6.. Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування»
7. Постанова Міністерства праці України від 01.09.1992 р.№41 Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці
8. «Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві» (Постанова КМУ № 337 від 17 квітня 2019 року).
9. «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру» затверджений (Постанова КМУ № 270 від 22 березня 2001 року).
10. «Положення про технічну інспекцію праці Профспілки, Положення про представників Профспілки з питань охорони праці , Положення про комісію з охорони праці виборного органу первинної організації Профспілки, Положення про громадського інспектора з охорони праці - Постанова Президії ЦК Профспілки № П-15-6 від 21 червня 2019 року).
11. «Порядок навчання представників профспілок з питань охорони праці», «Типова програма навчання представників профспілок з питань охорони праці» (Постанова Президії ФПУ № П-16-12 від 28 лютого 2013 року.
12. Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246.
13. Наказ МОЗ «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» від 23.07.2002 № 280 .
14. Постанова КМУ «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» від23.05.2001 № 559.
15. Постанова КМУ «Про затвердження переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи або оточуючих» від 10 травня 2022 р. № 577.
16. Постанова Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 "Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці"
17. Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Міністерства праці України від 1 вересня 1992 року № 41
18. Порядок опрацювання і затвердження роботодавцем нормативних актів з охорони праці, що діють на підприємстві, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 21.12.1993 № 132;
19. Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9 (у редакції наказу Мінсоцполітики від 30.03.2017 № 526);
20. Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15.

Проведення навчання з охорони праці

   Однією із складових ефективної роботи з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань є належна підготовка, навчання та підвищення кваліфікації відповідальних з питань охорони праці та представників первинних профспілкових організацій, відповідальних за охорону праці.
  Загальний порядок проведення навчання з питань охорони праці встановлений Законом України «Про охорону праці» (ст. 18. «Навчання з питань охорони праці»). Виконання вимог цього закону здійснюється відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держкомітету України з нагляду за охороною праці 26 січня 2005 р. № 15 (далі — Типове положення).
 Для економії коштів на підприємствах, Київська міськпрофрада рекомендує Членським організаціям ініціювати проведення навчання з охорони праці для завідувачів відділень, керівників структурних підрозділів, майстрів, начальників цехів, тощо комісією підприємства (п. 3.9. Типових положень). При проведенні такого навчання член первинної профспілкової організації обов’язково повинен бути в комісії.
  З питань допомоги в організації проведення навчання звертайтеся до Київської міськпрофради:
тел. 234-32-27
або за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Анжела МАРТИНЮК.

Відділ з питань охорони праці та трудових відносин
Київської міськпрофради