вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1241303
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
453
574
2935
1529
1241303

Час: 2024-05-03 16:05:27
Visitors Counter

 

 5d4934374a650397357069
   Іноді при виробничих травмах роботодавець приховує факт настання виробничого травматизму. Роботодавець пояснює потерпілому, що для підприємства проводити розслідування - це великий тягар, ще й перевіряючі органи можуть навідатися, застосувати штрафні санкції. Тому, з вірою у «спасіння підприємства», в більшості випадків працівники погоджуються свідчити, що випадок травмування стався в побуті, а не на робочому місці.
   Ще й законодавці посприяли тому, щоб стимулювати роботодавців приховувати нещасні випадки на виробництві.
  Якщо працівник отримав виробничу травму, то допомогу по тимчасовій непрацездатності необхідно виплачувати у розмірі 100 % середньої зарплати (оподатковуваного доходу). Раніше роботодавець оплачував перші 5 днів тимчасової непрацездатності, а тепер роботодавець оплачує перші 17 днів коштом підприємства, установи, організації (абз. 3 ч. 3 ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105). А з 18 дня оплачує Пенсійний фонд.
   Згідно вимог статті 22 Закону України «Про охорону праці», («Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій»), роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 17.04.2019 р №337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві».
   Первинні профспілкові організації на місцях повинні контролювати щоб всі нещасні випадки, які трапилися в робочий час бути розслідувані згідно з цим Порядком.
    Підтвердженням факту нещасного випадку на виробництві є акт за формою Н-1.
Представник від первинної профспілкової організації обов’язково бере участь в роботі комісії з розслідування нещасних випадків.

Для попередження нещасних випадків первинна профспілкова організація, повинна зокрема:

• сприяти ознайомленню всіх працівників з Законом України «Про охорону праці» та Кодексом Законів про працю України, аби вони мали правову основу знань у ситуації, коли їх права на безпечну працю порушуються;
• повідомити працівників, що вони мають право відмовитися від виконання робіт, якщо вбачають, що механізм та умови їх виконання можуть мати негативний вплив на стан їх здоров’я;
• вимагати від роботодавця створення безпечних умов праці та дотримання нормативно-правових актів з охорони праці, які затверджені на підприємстві в Колективному договорі;
• вимагати від роботодавця перегляду інструкцій з охорони праці, якщо їх зміст не в повній мірі розкриває безпечне виконання робіт.

Також необхідно попередити всіх працівників:

• не погоджуватися виконувати роботи не за спеціальністю і без відповідного навчання та інструктажу з охорони праці на робочому місці;
• у разі травмування під час виконання своїх трудових обов’язків щоб вони не йшли на домовленість з роботодавцем та не приймали його пропозиції свідчити, що ушкодження здоров’я сталося в побуті.

    В разі настання нещасного випадку відповідальна особа від первинної профспілкової організації, яка є членом комісії з розслідування, повинна проконтролювати, щоб роботодавцем були вчасно надіслані повідомлення в наступні інстанції:

- Центральне міжрегіональне управління державної служби з питань праці (04060, Київ, вул. Вавілових, 10, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.);
- Головне управління пенсійного фонду України в м. Києві (04053, Київ, вул.Бульварно-Кудрявська,16 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.);
- В галузеву профспілку вищого рівня

    Це необхідно, щоб розслідування кожного нещасного випадку, що трапився на роботі було вчасно завершено.
Первинним профспілковим організаціям необхідно спільно з роботодавцем посилити контроль за здійсненням працівниками вимог безпечного виконання робіт, контролювати виконання робіт з підвищеною небезпекою, своєчасно організовувати проведення медичних оглядів своїх працівників, проводити навчання та перевірки знань з питань охорони праці серед працівників.
Пам’ятайте, що стан охорони праці на підприємстві залежить від роботодавця, громадський контроль залежить від первинної профспілкової організації, а ставлення до охорони праці - від кожного працівника.

   Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» отримала від Державна служба України з питань праці інформацію про динаміку виробничого травматизму за червень та 6 місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

 Київ несчасні випадки:

      6 міс. 2023 р - 152

     З них смертельні Нещасні випадки -17

     6 міс. 2022 р. - 106 

     З них смертельні - 20

       За 6 місяців 2023 року сталося на 46 нещасних випадків більше, але з них смертельних на 3 випадки менше.

   Представник Київської міської ради профспілок брав участь у роботі 12 спеціальних комісій з розслідування смертельних нещасних випадків, які трапилися в цьому році.
   Київська міськпрофрада наголошує, що і роботодавці і первинні профспілкові організації повинні зробити все можливе, щоб запобігти нещасним випадкам та поліпшити безпеку праці на кожному робочому місці.

Відділ з питань охорони праці
та захисту трудових відносин