Час: 2024-04-29 06:17:40

Участь у заході взяли соціальні партнери, з якими Київську міськпрофраду пов’язує тісна плідна співпраця - Центральне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці, Київський міський центр зайнятості, відділення Національної служби посередництва і примирення у місті Києві та Київській області.
  Відкриваючи семінар, Голова Київської міськпрофради Валентин МЕЛЬНИК зазначив, що «спільними зусиллями ми хочемо привернути увагу соціальних партнерів до питань гідної, справедливої та безпечної праці, непростої ситуації з питань зайнятості, охорони праці, удосконалення комунікації з киянами задля поліпшення ситуації з працевлаштуванням осіб, які шукають роботу».
  Начальник відділу контролю за додержанням законодавства про працю Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Валентин ШАБОТИНСЬКИЙ поінформував, що протягом тривалого часу, враховуючи пандемію COVID, воєнну агресію росії проти нашої держави, Держпраці проводила лише превентивні заходи. З червня 2023 року Мінекономіки своїм наказом дозволило Держпраці на період воєнного стану проводити позапланові перевірки у сфері охорони праці, гігієни праці, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Підстави для позапланових перевірок: звернення фізичної особи; доручення Прем’єр-міністра Eкраїни про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у звязку з виявленими системними порушеннями; настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання. Зазначив, що Центральне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці здійснило перевірку всіх підприємств-боржників міста Києва. Завдяки здійсненим перевіркам, підприємства, які мали прострочену заборгованість перед працівниками, погасили її на суму 146 млн. гривень. Звернув увагу щодо підняття на більш високий рівень Управлінням безпекової сторони праці – гігієни праці. Закликав членські організації Київської міськпрофради, у разі наявності порушень трудового законодавства з питань праці, звертатися до Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.
   Начальники відділів Київського міського центрів зайнятості Людмила ТИМОШЕНКО та Анна КОВАЛЬЧУК поінформували щодо: ситуації на ринку праці у столиці; тривалості та сум виплати по безробіттю; компенсаційних програм для роботодавців, які працевлаштовують безробітних осіб, внутрішньо переміщених осіб, осіб з інвалідністю; видачу ваучерів для навчання; видачу сертифікатів для навчання зареєстрованих безробітних; неформального професійного навчання; надання мікрогрантів для відкриття власного бізнесу тощо; надали відповіді та роз’яснення на запитання спілчан; продемонстрували презентаційні слайди.
   Завідувачка відділення НСПП у м. Києві та Київській області Марія ГЛУХОВА доповіла про напрями діяльності відділення, яке займається трудовими спорами.
Підсумовуючи захід, Валентин МЕЛЬНИК вніс пропозиції щодо проведення спільного виїзного засідання в Київському міському центрі зайнятості, з метою ознайомлення як пересічні кияни користуються послугами з пошуку роботи, а також проведення нарад на підприємствах м. Києва, де очікуються скорочення працівників за участю сторони профспілок та фахівців Київського міського центру зайнятості.
   Враховуючи важливість проведення таких інформаційно-просвітницьких заходів, особливо в умовах сьогодення, коли постійно відбуваються законодавчі трансформаційні зміни та нововведення, сторони домовилися про періодичне проведення спільних заходів.

изображение viber 2023 10 10 14 19 42 061 изображение viber 2023 10 10 11 25 06 865

изображение viber 2022 01 27 16 18 07 215

З ПРЕЗЕНТАЦІЙНИМИ СЛАЙДАМИ КИЇВСЬКОГО МІСЬКОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ МОЖНА ОЗНАЙОМИТИСЯ ЗА ПОСИЛАННЯМ:  Слайд №1,      слайд №2

Відділ соціально-економічних відносин