Час: 2024-04-29 09:08:14

19.10.2023 Київська міськпрофрада взяла участь у засіданні Тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, з платежів до бюджету та Пенсійного фонду України, що відбулося в Печерській РДА в м. Києві.

Захід провів голова Тимчасової комісії, заступник голови Печерської РДА в м. Києві Анатолій Невмержицький.

Під час засідання проведено моніторинг стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати на 5 підприємствах-боржниках району та здійснено аналіз щодо причин збільшення боргу (ДП «Готель «Україна»; Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ»; Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки; ДП «НДПІМістобудування»; ПАТ «Готель «Салют»).

За результатами засідання керівникам підприємств надано рекомендації взяти до уваги інформацію про персональну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати, у тому числі передбачені законодавством фінансові, адміністративні та кримінальні санкції, а також забезпечити:
     - неухильне виконання взятих зобов’язань щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати, зі сплати єдиного соціального внеску та з платежів до Пенсійного фонду України;

- своєчасну виплату поточної заробітної плати;

- складання (перегляд) графіків погашення заборгованості із заробітної плати з урахуванням фінансових можливостей (прогнозних показників отримання фінансових ресурсів), подання їх на затвердження до райдержадміністрації, а також забезпечення виконання цих графіків;

- нарахування та виплату працівникам компенсації у зв’язку з несвоєчасною виплатою заробітної плати;

- активізацію претензійно-позовної роботи з дебіторами та реалізацію відповідних заходів щодо оптимізації виробничих витрат.

Довідково: Станом на 01.09.2023, згідно звітних даних, в Печерському районі м. Києва налічується 22 підприємства, які мають заборгованість із заробітної плати перед працівниками. Загальна сума заборгованості на цих підприємствах складає 171,6 млн грн. Найбільшим боржником є ДП «НДІ «Квант» (заборгованість – 115,8 млн грн)

Відділ соціально-економічних відносин
та соціального діалогу