вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1240867
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
17
574
2499
1093
1240867

Час: 2024-05-03 00:39:48
Visitors Counter

 

    На черговому засіданні робочої групи прийнято рішення про створення робочої підгрупи для розробки в умовах соціального діалогу заходів щодо відзначення Дня охорони праці у 2024 році.
В сучасних умовах саме соціальний діалог є важливим інструментом реалізації політики держави у сфері праці та безпеки праці, засобом попередження та розв’язання соціальних конфліктів, сприяє підвищенню прозорості процесу прийняття рішень, врахуванню пропозицій формальних і неформальних сторін.
   Співпраця між сторонами соціального діалогу дозволяє досягати гармонії між соціально-економічними інтересами різних груп у сфері безпеки праці для формування більш справедливого та стабільного суспільства.
   Міжнародна організація праці (далі – МОП) визначила тему Всесвітнього дня безпеки та гігієни праці в 2024 році - вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці.
Зміна погодних умов помітно впливає на сферу праці, особливо впливаючи на безпеку та здоров'я працівників.
   Приклади професійних ризиків, що посилюються зміною клімату, включають: тепловий стрес, УФ-випромінювання, забруднення повітря, великі промислові аварії, екстремальні погодні явища, зростання трансмісивних захворювань та підвищений вплив хімічних речовин.
   МОП у цей день акцентує увагу на підвищенні обізнаності щодо найкращих практик безпеки на робочих місцях та ролі, яку відіграють роботодавці, служби охорони праці, первинні профспілкові організації.

Кожна первинна профспілкова організація, повинна зокрема:

- сприяти ознайомленню всіх працівників з Законом України «Про охорону праці» та Кодексом Законів про працю України, аби вони мали правову основу знань у ситуації, коли їх права на безпечну працю порушуються;
- повідомити працівників, що вони мають право відмовитися від виконання робіт, якщо вбачають, що механізм та умови їх виконання можуть мати негативний вплив на стан їх здоров’я;
вимагати від роботодавця створення безпечних умов праці та дотримання нормативно-правових актів з охорони праці, які затверджені на підприємстві в Колективному договорі;
- вимагати від роботодавця перегляду інструкцій з охорони праці, якщо їх зміст не в повній мірі розкриває безпечне виконання робіт.

Також необхідно попередити всіх працівників:

- не погоджуватися виконувати роботи не за спеціальністю і без відповідного навчання та інструктажу з охорони праці на робочому місці;
- у разі травмування під час виконання своїх трудових обов’язків щоб вони не йшли на домовленість з роботодавцем та не приймали його пропозиції свідчити, що ушкодження здоров’я сталося в побуті.
    Київська міськпрофрада також проведе ряд заходів до Всесвітнього дня безпеки та гігієни праці - 28 квітня 2024 р: круглі столи, семінар-наради з представниками Державної служби України з питань праці, Пенсійним фондом, представниками Київської міської державної адміністрації, експертами з питань охорони праці.
   З питань допомоги в організації проведення Дня охорони праці в галузевих профспілках, первинних профспілкових організаціях звертайтеся до Київської міськпрофради: тел. 234-32-27 або за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Анжела МАРТИНЮК.

Відділ з питань охорони праці та захисту трудових відносин
Київської міськпрофради