вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1245412
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
87
2241
2899
5638
1245412

Час: 2024-05-08 02:53:54
Visitors Counter

 

15 вересня 2017 року в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, під головуванням члена НКРЗІ Склярова О.І. відбулося засідання членів Робочої групи з розробки Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку (до складу якої входять представники СПО об’єднань профспілок, СПО об’єднань роботодавців та Мінекономрозвитку), з обговорення пропозицій ПАТ «Укрпошта» щодо перегляду Граничних тарифів на зазначені послуги.
У вказаній нараді взяла участь фахівець Управління соціально-економічних відносин Міськпрофради Александрова О.М., яка є членом зазначеної Робочої групи.

     Під час наради була заслухана інформація першого заступника генерального директора з фінансових питань ПАТ «Укрпошта» О.Г. Чернявського щодо підстав стосовно зміни тарифів, а саме: з 18.07.2017 введено в дію новий Порядок регулювання тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку, затверджений рішенням НКРЗІ від 23.05.2017 № 260. Цим Порядком передбачено удосконалення наявного механізму формування та встановлення тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку, зокрема, шляхом зміни алгоритму розрахунку тарифів з уніфікацією градації маси поштових відправлень і оптимізацією тарифної лінійки, при цьому зменшується її громіздкість та спрощуються тарифи для користувачів.

       Відповідно для забезпечення дотримання чинного законодавства України, ПАТ «Укрпошта» підготовлено проект Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку, яким запропоновано підвищити тарифи на письмову кореспонденцію на 13,8% та пересилання посилок у межах України на 7,1%, рівень підвищення в середньому становить 12,3%. Також запропоновано значно підвищити тарифи на пересилання поштових відправлень до іноземних держав (в середньому на 45%).
     При цьому підвищення стосуватиметься тарифів на ті послуги, де питома вага у загальних обсягах найбільша. Як приклад, найвищий відсоток підвищення припадає на пересилку простих листів масою до 50 гр. (21%). Питома вага таких листів у загальних обсягах пересилання простих листів становить 96%.
      У результаті зміни вищевказаних тарифів ПАТ «Укрпошта» планується забезпечити роботу підприємства з одночасним підвищенням рівня оплати праці працівникам та збільшити надходження до Держбюджету на 6,6 млн гривень. Так, витрати на оплату праці на відрахування на соціальні заходи планується у 2017 році в розмірі 6305,5 млн грн., що на 1354,8 млн грн. або на 27,4% більше показників за 2016 рік.
     За інформацією фахівців ПАТ «Укрпошта», найбільшу питому вагу в структурі витрат підприємства (від 61 до 72%) займають витрати на оплату праці працівників з відповідними нарахуваннями. Відповідно планується, що середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у 2017 році становитиме 3625 грн., що на 897 грн. або на 32,9% більше за відповідний показник минулого року.
     Члени Робочої групи обмінялися думками та заслухали відповіді на свої численні запитання від фахівців ПАТ «Укрпошта».
     Зокрема, член робочої групи, фахівець Міськпрофради Александрова О.М. поінформувала присутніх щодо обговорення вказаного питання на засіданні членів Робочої групи профспілкової Сторони 12 вересня ц.р., висловила заперечення щодо підвищення тарифів, оскільки тарифи нещодавно були підвищені, і наразі підвищення не на часі, підприємство немає фінансових результатів за рік, запропонувала підприємству оптимізувати інші витрати, зокрема, такі як: консультаційні, інформаційні, аудиторські, юридичні, реклама, представницькі витрати, витрати на дослідження й розробки тощо.
     Разом з тим, зазначила, що остаточне рішення та офіційна позиція профспілкової Сторони буде прийнята після обговорення питання зміни вказаних тарифів на засіданні СПО об’єднань профспілок, що передбачено нормами Генеральної угоди та Порядком роботи з проектами нормативно-правових актів, затверджених Рішенням СПО об’єднань профспілок.
    Член Робочої групи, Голова Профспілки працівників зв’язку України Стародуб М.М. поінформував присутніх, що ПАТ «Укрпошта» виконало всі вимоги профспілкової Сторони, висунуті під час минулого погодження тарифів, звернув увагу фахівців підприємства на необхідності підвищення якості послуг та закликав членів Робочої групи підтримати запропоноване ПАТ «Укрпошта» підвищення тарифів.
       За результатами засідання НКРЗІ буде підготовлено Протокол і надіслано Сторонам.

     Принагідно НКРЗІ поінформувало членів Робочої групи, що до Комісії звернулося ПАТ «Укртелеком» з пропозицією щодо перегляду Граничних тарифів на універсальні послуги телекомунікаційного зв’язку. Матеріали будуть надіслані членам Робочої групи електронною поштою в робочому порядку.
     22 вересня 2017 року о 14.15 у приміщенні НКРЗІ за участю представників профспілок, роботодавців, Мінекономрозвитку, ПАТ «Укртелеком» заплановано засідання членів Робочої групи з розробки Граничних тарифів на універсальні послуги телекомунікаційного зв’язку стосовно обговорення пропозицій ПАТ «Укртелеком» щодо зміни Граничних тарифів на телекомунікаційні послуги.

Управління соціально-економічних відносин
та соціального діалогу