Час: 2024-04-26 07:24:35

На порядку денному було обговорення питання щодо підвищення тарифів на проїзд у міському пасажирському транспорті, яке передбачене проектом Розпорядження КМДА «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів і вартості проїзних квитків у міському пасажирському транспорті, який працює у звичайному режимі руху».

DSCN6935

Відкриваючи засідання, Голова Комісії з питань соціально-економічних інтересів і соціального захисту членів профспілок Міськпрофради, Голова Київської міської профспілки працівників житлово-комунального господарства та сфери послуг Віктор Миколайович Сурмак поінформував членів Комісії, що вказаний проект Розпорядження КМДА обговорювався на засіданні Президії Міськпрофради 22 травня за участі представників КМДА, 24 травня на загальних зборах первинних профспілкових організацій закладів та установ освіти м. Києва, винесено на обговорення Київської міської тристоронньої соціально-економічної ради 7 червня ц.р. Відзначив, що незважаючи на підняття тарифів у минулі роки, якість послуг не поліпшилася, соціальний захист громадян не збільшується, необхідності здійснення підприємствами заходів щодо належного підняття зарплати працівникам комунального транспорту, принаймні не менше 50% (проте, як у наданих КМДА матеріалах у разі зростання тарифів передбачено зростання зарплати працівникам лише на 17,9%), неспроможності громадян сплачувати необґрунтоване зростання в 2 рази тарифів, не врахуванні міською владою рівня соціальних стандартів тощо, та висловився проти їх підняття.

Згідно узгодженого рішення, свою позицію висловили всі члени Комісії.

DSCN6931

DSCN6934

У своїх виступах, члени Комісії зазначали щодо проблем у своїх галузях (зокрема, неповного робочого тижня наукових працівників, рівня зарплат тощо), наголошували на відсутності належної якості послуг у транспорті; постійних змін у порядку надання субсидій, які викреслюють малозабезпечених громадян щодо отримання цієї допомоги; збільшення соціального навантаження на громадян; відсутності належної організації руху транспорту; складностей придбання проїзних квитків; неспроможності громадян сплачувати майже третину заробітної плати за проїзд; необґрунтованого розміру запропонованого підняття тарифів; необхідності проведення акції протесту; пошуку підприємствами альтернативних шляхів, крім підвищення тарифів; запровадження міською владою на належному рівні монетизації пільг; необхідності підприємствам та міській владі працювати над поверненням пільг на електроенергію для перевізників, організації окремих смуг руху для громадського транспорту, повернення прибутків від реклами підприємству КП «Київський метрополітен»; запровадження електронного квитка, недоречності підняття тарифів.

Зокрема, член Комісії, представник Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Віталій Левицький поінформував, що за підсумками електронного опитування на сайті КМДА, на сьогодні 850 громадян проголосувало проти підвищення тарифів, і лише 120 «за»; згідно опитування Профспілкою щодо позиції своїх медпрацівників, 10 районів висловилися категорично проти підвищення, відповідне рішення буде прийняте на засіданні Президії Профспілки, також зазначив, що середня зарплата працівників метрополітену складає 95% від середньої зарплати по м. Києву, в той час, як середня зарплата медиків лише 30% від середньої зарплати по м. Києву.

ВИРІШЕНО:

За підсумками виступів та результатами голосування, членами Комісії одноголосно було прийняте рішення щодо недоцільності, економічної необґрунтованості та недоречності підняття тарифів на проїзд у міському пасажирському транспорті.

Також вирішено рекомендувати Київській міськпрофраді не підтримувати підняття тарифів, та позицію проти підняття тарифів наголосити на засіданні Ради Міськпрофради.

Комісія з питань соціально-економічних інтересів і соціального захисту членів профспілок Київської міськпрофради