Час: 2024-04-26 16:49:10

Розмір внесків визначено Розпорядженням КМДА від 30.09.2019 № 1716 для кожного будинку окремо. Він залежить від кількості квартир та кількості загальнобудинкових лічильників, встановлених у будинку, і його розмір складає від 1 грн до 140 гривень. Враховуючи, що розмір внеску залежить від кількості квартир у будинку, маємо дискримінаційні нарахування – для однієї квартири вони становитимуть кілька гривень, а для іншої – більше сотні гривень. Тобто, мешканці будинків м. Києва, де є лише 8 квартир, повинні сплачувати найбільшу суму нарахувань, що є економічно і соціально несправедливим і необґрунтованим рішенням.
Крім того, виокремлення вартості цих робіт з тарифу є штучним і призведе до додаткового адміністрування окремих платежів, необхідності створення окремого розрахунку для кожного будинку і подальшого супроводу нарахувань.
Це саме стосується і вузлів комерційного обліку комунальних послуг з постачання гарячої води та постачання теплової енергії, оскільки з квітня місяця ц.р. кияни почнуть отримувати в квитанціях окремі рядки щодо сплати щоквартальних внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку гарячої води та теплової енергії. Зазначене передбачено Розпорядженням КМДА від 24.12.2019 № 2244.
Київська міська рада профспілок звернулася до Верховної ради України, Кабінету Міністрів України, НКРЕКП, Міністерства розвитку громад та територій України з вимогою скасувати вищевказану законодавчу норму, а плата за обслуговування будинкових лічильників повинна бути включена до тарифів на комунальні послуги з опалення, постачання гарячої та холодної води відповідно.
Включення вартості обслуговування лічильників у тариф забезпечить відповідальність за технічний стан і справну роботу обладнання постачальників послуг, а не будинкову громаду.

Управління з соціально-економічних питань та соціального діалогу