вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1237486
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
70
713
4921
22370
1237486

Час: 2024-04-27 03:03:18
Visitors Counter

 

У заході взяли участь народні депутати, представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, місцевих органів влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, об’єднань профспілок та організацій роботодавців, наукових установ, громадських організацій.

слух прогр

слух1

слух

слух2

слух3

Голова Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий нагадав про невідворотність відповідальності будь-кого - роботодавця чи органу влади - за спричинені збитки, нанесені працівнику, невідворотність покарання і співставність цього покарання з нанесеним моральним і фактичним ущербом. «Ми маємо усунути дискримінацію, яка фактично має місце, коли держава захищає свої інтереси, виставляючи відповідні штрафні санкції, пеню перед іншими. І набагато гірші умови вона встановлює у захисті прав працівника, що є несправедливим», - зазначив він.

Г.Осовий щодо економічної відповідальності перед працівниками повідомив, що профспілки вважають, що порядок індексації виплати заборгованості має бути змінений, компенсація за затримку виплати заробітної плати має бути адекватною, співставною завданій моральній і фактичній шкоді, завданій працівникові.

«Профспілки також ставлять питання про запровадження щомісячної гарантованої виплати за будь-яких обставин працівникові, якщо є така заборгованість, тобто це має бути не менше розміру прожиткового мінімуму або мінімальної зарплати. А по підприємствах-банкрутах та неплатоспроможних підприємствах конче потрібно запровадити Гарантійну установу, яка убезпечила би людей від бідності та від ризиків потрапити в цю зону. Відповідні законопроекти є», - зазначив він.

Учасники слухань у Комітеті за результатами доповідей та виступів підтримали відповідні рекомендації. Зокрема, Кабінету Міністрів рекомендовано забезпечити підготовку з урахуванням позицій сторін соціального діалогу та подання до Верховної Ради законопроектів:
- щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця;

- про забезпечення задоволення грошових вимог найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця шляхом створення Гарантійної установи та ратифікації ст.25 Європейської соціальної хартії (переглянутої) і розділу III Конвенції МОП №173 про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця;

- щодо посилення механізму компенсації працівнику завданих втрат у разі порушення строків виплати заробітної плати.

Уряду також рекомендується забезпечити розробку і запровадження Національної програми стратегічного розвитку промислового комплексу та відповідних галузевих програм, які передбачали б системну реалізацію заходів з розвитку окремих галузей: авіаційно-космічної, енергетичної, сільгоспмашинобудування та оборонно-промислового комплексу, з метою створення умов для забезпечення своєчасної виплати заробітної плати та ефективної роботи підприємств промислового комплексу та вжити термінових заходів, спрямованих на вирішення проблеми заборгованості з виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ і організацій, що знаходяться у сфері управління центральних органів виконавчої влади, зокрема:
- забезпечити своєчасну оплату підприємствам за роботи, виконані на замовлення держави, та повернення заборгованості за попередні роки;

- сприяти забезпеченню державним замовленням на виконання робіт та надання послуг підприємств державної форми власності;

- передбачити у Державному бюджеті України на 2020 та наступні роки кошти на проведення модернізації шахт державних підприємств.

Відповідні рекомендації також будуть направлені міністерствам, центральним та місцевим органам виконавчої влади.