вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1236544
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
600
623
3979
21428
1236544

Час: 2024-04-25 18:00:41
Visitors Counter

 

Згідно порядку денному було розглянуто та обговорено питання:
1. Про проведену протягом 2020 року роботу з питань легалізації зайнятості та заробітної плати, забезпечення дотримання державних гарантій з оплати праці, та пропозиції щодо удосконалення подальшої діяльності міжвідомчої робочої групи в межах чинного правового поля (доповідачі: представники Головного управління Держпраці у Київській області; Головного управління ДПС у м. Києві; Головного управління Пенсійного фонду України у м. Києві; районні у м. Києві державні адміністрації).

Під час доповідей представник Головного управління Держпраці у Київській області В.Шаботинський поінформував, що минулий рік був важким роком в плані проведення інспекційних відвідувань, оскільки внесені зміни в нормативно-правові акти, які обмежують в правах Держпраці щодо проведення перевірок господарської діяльності підприємств-боржників, Пенсійного фонду, ВО КМР (КМДА). Зазначив, що в цьому році вже проведено 18 інспекційних перевірок підприємств, виявлено 30 неоформлених працівників на підприємствах, складено протоколи до притягнення до відповідальності керівників за порушення ними норм законодавства про дотримання державних гарантій з оплати праці. Звернув увагу, що для наявності правових підстав щодо проведення Держпраці перевірок стосовно порушень трудових прав працівників, невиплати їм заробітної плати необхідно надсилати заяви та звернення особисто від працівників (фізичної особи).
В обговоренні виступила заступник Голови Київської міськпрофради Тетяна Орисенко, яка зазначила, що до Київської міськпрофради надходять звернення від працівників підприємств щодо порушень їх трудових прав. Київська міськпрофрада зверталася з вирішення порушених питань до Держпраці. Особисто працівники підприємств до Держпраці не звертаються, оскільки залежать від роботодавця і бояться бути звільненими.
Представники районних державних адміністрації в м. Києві зазначили, що керівники підприємств, які платять працівникам заробітну плану нижче мінімальної, заслуховуються на засіданнях комісії, їх зобов’язують підвищувати рівень зарплати працівникам. На жаль, на сьогодні відсутні законодавчі важелі впливу на керівників таких підприємств. Тому, необхідно внесення відповідних змін в законодавство аби мати законодавчі важелі впливу на керівників підприємств для дотримання ними державних гарантій з оплати праці. Також звернули увагу щодо необхідності удосконалення інформації від податкової служби, якою вони керуються при відборі підприємств, які не дотримуються державних гарантій з оплати праці, оскільки буває дуже складно найти фактичну адресу таких підприємств, контактні дані.
Заступник Голови Київської міськпрофради Тетяна Орисенко звернула увагу, що на засіданні Колегії ВО КМР (КМДА) було надано доручення щодо перевірки недержавних будинків пристарілих, чи здійснені якісь заходи, чи можливо зробити це легально на державному рівні. За інформацією заступника голови міжвідомчої робочої групи Світлани Устименко, Уряд надав доручення Мінсоцполітики України щодо проведення перевірок недержавних установ, які надають соціальні послуги особам, що перебувають в складних життєвих обставинах.
Начальник Управління праці та зайнятості Департаменту соцполітики Віталій Соя поінформував, що Верховною Радою України одержано проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності» (реєстр. № 5054 від 09.02.2021), який наразі опрацьовується Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів та іншими Комітетами ВРУ. А також про те, що Департамент соцполітики звернувся до Мінекономіки України з проханням надати рекомендації як в умовах карантину підвищити ефективність роботи міжвідомчих робочих груп з питань легалізації зайнятості та заробітної плати, забезпечення дотримання державних гарантій з оплати праці в місті Києві. Після отримання відповіді від Міністерства, рекомендації будуть до відома районним в м. Києві державним адміністраціям.

За результатами засідання схвалено План заходів щодо сприяння погашенню заборгованості із виплати заробітної плати, зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та платежів до Пенсійного фонду України на підприємствах, в установах та організаціях міста Києва на 2021 рік

Відділ з соціально-економічних відносин та соціального діалогу

2

3

4

5