+380-44-272-11-47

Час: 2021-04-12 14:44:49

c6a1bf8b daf9a729f085ac8a979a51cd17ce73c2

На розгляд Спільного представницького органу об’єднань профспілок надійшов проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України». Законопроєктом пропонується внесення кардинальних змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (№ 1105-XIV).
Вказаний законопроєкт містить низку вкрай негативних змін, які направлені на звуження прав застрахованих осіб, що заборонено ст. 22 Конституції України.
Проєктом Закону України пропонується:
-зменшення розміру лікарняних та перекладання тягаря їх виплати на роботодавців; передбачається не оплачувати лікарняні листки працівникам, які захворіли в період простою підприємства;
-зменшення терміну звернення за призначенням матеріального забезпечення до 6 календарних місяців з дня відновлення працездатності (замість діючої редакції терміну 12 місяців);
-прослідковується ускладнення процедури забезпечення страхових виплат; нівелювання участі сторін соціального діалогу в управлінні Фондом соціального страхування, обмеження функцій правління Фонду та інші негативні пропозиції.

Київська міськпрофрада не підтримала вказаний законопроект та зазначила, що він потребує доопрацювання.

Свою позицію Київська міськпрофрада надіслала Управлінню соціального страхування та пенсійного забезпечення Федерації профспілок України, яке є відповідальним від СПО об’єднань профспілок за підготовку та узагальнення інформації по законопроєкту.